w ,

Na temat jajek narosło wiele mitów. Oto najważniejsze zalety ich spożywania

Jajka są chyba najbardziej demonizowanym produktem spożywczym. Złą reputację zyskały jednak z powodu nieprawdziwych informacji na ich temat.

surowe jajka zalety
Reklama

Nieprawdziwe informacje na temat jajek spowodowały, że wokół tego produktu narosło wiele mitów. Te najczęściej trudno odkręcić. Prawda jest taka, że są one tzw. superfood. Co to oznacza? Oto 10 powodów, dla których warto jeść jajka każdego dnia.

Powody, dla których warto jeść jajka codziennie

Jajka są świetne na cholesterol! Nadszedł czas, aby obalić mit, że jajka są szkodliwe i zwiększają jego ilość w naszych żyłach. Ci, którzy twierdzą, że jajka są bogate w cholesterol, nie przedstawiają pełnego obrazu sytuacji. Istnieje bowiem dobry cholesterol (HDL) i zły cholesterol (LDL).

Reklama

Stosunek HDL i LDL w żywności jest znacznie ważniejszy niż zawartość cholesterolu w produkcie. Jajka zwiększają poziom dobrego cholesterolu i pomagają organizmowi radzić sobie ze złym cholesterolem. Nie pozwólmy więc, aby ktoś mieszał nam w tym temacie w głowach.

Jajka są również niezwykle bogate w składniki odżywcze. Każde zjedzone jajko zawiera wyoksiej jakości białko, cholinę, selen, witaminę D, fosfor, przeciwutleniacze oraz niezwykle kluczową witaminę B12.

Dzięki temu stosunek składników odżywczych do kalorii jest znacznie wyższy niż w przypadku większości produktów spożywczych.

Żółtka jaj to kolejny rarytas, który na przykład poprawia gęstość kości! Witamina D odgrywa kluczową rolę w optymalizacji wchłaniania wapnia przez organizm. Jajka zawierają również cynk, luteinę i zeaksantynę, które poprawiają jakość naszego szkieletu.

Reklama

Są idealne dla oczu, kości i mózgu. Ale to nie koniec zalet

Jajka są też świetne dla mózgu i poprawiają jego działanie. Cholina to mniej znany składnik odżywczy znajdujący się w jajkach, który poprawia pamięć, pozwala zapanować nad emocjami i kontrolować motorykę. Idealnie jest przyjmować 550 mg choliny dziennie. 1 jajko zawiera prawie 150 mg choliny!

Żywność jest przez ekspertów klasyfikowana na podstawie zawartości białka, a jajka mają doskonały wynik równy 100. To wręcz pokarmy są mierzone w odniesieniu do jajek, jak im do nich blisko. Oznacza to, że jajka są doskonałym pożywieniem dla każdego. Są po prostu wzorcowe!

Są bogate w kwasy omega-3. Tłuszcze omega-3 mają kluczowe znaczenie dla zdrowia serca, mózgu czy stawów i wspomnianych już kości. Dorośli powinni spożywać 250-500 mg długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Wystarczą dwa jajka, aby osiągnąć ten cel.

Jajka wzmacniają wzrok. Zawierają dwa kluczowe przeciwutleniacze: luteinę i zeaksantynę. Pomagają one chronić przed związaną z wiekiem utratą wzroku i problemami z oczami.

Zmniejszają stany zapalne i dbają o oczy

Jajka są niezwykle bogate w białko, dzięki czemu dłużej zapewniają uczucie sytości. Białko zmniejsza poziom greliny w organizmie, która jest hormonem powodującym uczucie głodu. To sprawia, że jajka są świetnym pożywieniem, jeśli starasz się jeść bardziej świadomie.

Reklama

Jajka są także świetne dla skóry. Są bogate w składniki odżywcze takie jak cynk, luteina, witamina A i E. Te składniki odżywcze zmniejszają stany zapalne, poprawiają nawilżenie i zmniejszają oznaki starzenia się skóry.

Jajka to coś, co nazywa się super jedzeniem. Zawierają wszystko, co niezbędne dla naszego organizmu. Mają też jedną kluczową zaletę – są po prostu tanie i łatwo dostępne. Smacznego!

Reklama
Reklama
noc konfesjonałów 2024

Spore zmiany w spowiedzi na czas świąt. Dotyczą wszystkich wiernych

Zmarł znany polski dziennikarz sportowy. „Będzie nam go bardzo brakowało”