Warto wyobrazić sobie przenoszenie szklanki z lodem przez pustynię bez jego roztopienia. Oto wyzwanie stawiane przed ludźmi zarządzającymi łańcuchem chłodniczym. Proces ten to wyjątkowa operacja łańcucha dostaw, która wymaga specjalistycznego sprzętu w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w całym cyklu życia produktu. Polega on przede wszystkim na zarządzaniu dostawami o kontrolowanej temperaturze, ale może również obejmować monitorowanie poziomów jakości powietrza, takich jak dwutlenek węgla, wilgotność i tlen. Skuteczny łańcuch chłodniczy wymaga ciągłego, stałego dostarczania warunków i produktów o kontrolowanej temperaturze, począwszy od produkcji, poprzez pakowanie, transport, przechowywanie i dystrybucję.
Łańcuch chłodniczy obejmuje szeroki zakres temperatur w zależności od używanego produktu wrażliwego na temperaturę, od -30°C dla krewetek i lodów do 12-14°C dla niektórych owoców i warzyw. Szczepionki na przykład, są zwykle przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C i mogą zostać uszkodzone przez nadmierne ciepło lub zimno.
Jeśli w jakimkolwiek momencie między odbiorem a dostawą przesyłka produktów w temperaturze chłodniczej lub produktów w łańcuchu chłodniczym o kontrolowanej temperaturze kiedykolwiek przekroczy określoną temperaturę, integralność pojazdów chłodniczych lub produktów w łańcuchu chłodniczym może zostać naruszona, a przesyłka prawdopodobnie będzie musiała zostać zutylizowana.
Produkcja odpowiednich opakowań, jednostek chłodzących, przechowywanie i transport produktów wrażliwych na temperaturę i warunki jest złożona, wymagająca i kosztowna. Staje się to coraz bardziej kluczowe, ponieważ normy bezpieczeństwa dla farmaceutyków, chemikaliów i łatwo psującej się żywności nie pozostawiają miejsca na błędy. Te wrażliwe na temperaturę produkty wymagają zachowania wyjątkowej zgodności z wymogami łańcucha chłodniczego.
Sprzęt do dostarczania i przechowywania towarów wrażliwych na niską temperaturę sprawia, iż poziom trudności wykracza poza standardowy łańcuch dostaw ze względu na potrzebę ścisłej kontroli temperatury. Dzięki wytrzymałym urządzeniom zaprojektowanym z myślą o środowisku, osoby zaangażowane w zarządzanie łańcuchem chłodniczym mogą pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości tych krytycznych produktów dzięki odpowiedniej technologii.
Trendy w procesie zarządzania łańcuchem chłodniczym
Zaspokojenie potrzeby bezpiecznego i wydajnego transportu łatwo psującej się żywności i towarów wymaga konsekwentnych inwestycji w technologię i infrastrukturę łańcucha chłodniczego.
- Wzrost popytu na logistykę łańcucha chłodniczego
Przewiduje się, iż globalny rynek logistyki łańcucha chłodniczego przekroczy 410 mld dolarów do 2028 roku. Wiele produktów farmaceutycznych, takich jak szczepionki, leki biologiczne i aktywne składniki farmaceutyczne, wymaga transportu w niskich temperaturach ze znormalizowaną kontrolą temperatury i strefami oraz ścisłym monitorowaniem ich zakresu. Żywność wrażliwa na temperaturę i świeże produkty są wysyłane na całym świecie, a niektóre z nich wymagają odpowiedniej kontroli temperatury w celu wspomagania kontrolowanego dojrzewania.
- Środowisko regulacyjne
W zależności od tego, gdzie działa dana branża logistyki łańcucha chłodniczego, kilka agencji nadzoruje zgodność towarów w łańcuchu chłodniczym. Są to między innymi Światowa Organizacja Zdrowia, amerykańskie Centra Kontroli Chorób, amerykańska Agencja Żywności i Leków oraz wytyczne Unii Europejskiej dotyczące dobrej praktyki dystrybucji. Przepisy zwykle wymagają nieprzerwanej dokumentacji przechowywania w łańcuchu chłodniczym w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów, zwłaszcza produktów wrażliwych na temperaturę stosowanych w przemyśle farmaceutycznym.
- Identyfikowalność
Organy regulacyjne i konsumenci chcą wiedzieć, skąd pochodzą produkty spożywcze i jak są przetwarzane, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i etyczne pozyskiwanie. Chcą takiego samego stopnia identyfikowalności jak w przypadku farmaceutyków i materiałów medycznych, gdzie najważniejsze znaczenie ma pewność, iż towary są oryginalne i były przechowywane i wysyłane zgodnie z przepisami.
Wyzwania w zarządzaniu łańcuchem chłodniczym
Zmieniające się warunki rynkowe i przyspieszony popyt stanowią wyzwania dla branży łańcucha chłodniczego:
- Widoczność w czasie rzeczywistym
Nawet krótkotrwałe skoki temperatury w kontenerach chłodniczych mogą powodować psucie się niektórych wrażliwych na temperaturę produktów spożywczych. Dzisiejsze standardy wymagają monitorowania w czasie rzeczywistym i ostrzegania o przekroczeniach temperatury. Urządzenia mobilne mogą pomóc zwiększyć produktywność poprzez skanowanie rejestratorów temperatury wewnątrz kontenerów chłodniczych lub chłodni i przesyłanie danych do chmury w celu analizy. Pracownicy zaalarmowani za pośrednictwem urządzeń mobilnych mogą podjąć natychmiastowe działania w celu utrzymania jakości towarów wrażliwych na temperaturę.
- Dokumentacja
Przepisy i zgodność z nimi wymagają weryfikacji, czy każdy etap łańcucha chłodniczego produktów i środowisko wysyłkowe odbierające dostawy w niskich temperaturach spełnia normy prawne. jeżeli doszło do awarii, musi istnieć plan zaradzenia zepsuciu i zapewnienia, iż produkty nie dotrą do użytkownika końcowego. Jako część stosu technologicznego, urządzenia mobilne mogą pomóc w dostarczaniu dokładnych informacji w czasie rzeczywistym w całym procesie łańcucha chłodniczego.
- Technologia łańcucha chłodniczego
Branża chłodnicza nieustannie rozwija technologie zapewniające bezpieczeństwo i jakość produktów wrażliwych na temperaturę. Urządzenia chłodnicze, pojazdy, kontenery, opakowania chłodnicze i inne elementy mają najważniejsze znaczenie dla procesu zarządzania łańcuchem chłodniczym. Te elementy całego łańcucha dostaw zostaną podłączone do Internetu rzeczy w celu monitorowania produktów wrażliwych na temperaturę i umożliwienia dostawcom łańcucha chłodniczego szybkiego i skutecznego reagowania na problemy w celu utrzymania środowiska o kontrolowanej temperaturze.
Wartość wytrzymałych urządzeń mobilnych w zarządzaniu łańcuchem chłodniczym
Wytrzymałe urządzenia zapewniają dostęp do informacji i łączność bliżej miejsca pracy. W zarządzaniu łańcuchem chłodniczym urządzenia muszą być wyposażone i dostosowane do wymaganego zakresu temperatur. W przeciwnym razie urządzenia mogą ulec uszkodzeniu lub przestać działać, zagrażając integralności i trwałości sprzętu do przechowywania w chłodni potrzebnego do prowadzenia operacji łańcuchowych.
Wiele standardowych laptopów COTS jest zaprojektowanych do pracy w zakresie temperatur otoczenia od 10 do 35°C. Urządzenie typu tablet COTS może działać w szerszym zakresie temperatur od -20 do 45°C. Zalecany zakres temperatur pracy dla urządzeń niewzmocnionych sprawia, iż nie nadają się one do przechowywania i zarządzania łańcuchem chłodniczym.
Chociaż stosowanie urządzeń COTS do zarządzania łańcuchem chłodniczym może być kuszące, w dłuższej perspektywie może nie być najbardziej opłacalną opcją. Wytrzymałe urządzenia, które spełniają wysokie standardy trwałości, temperatury, wstrząsów, wilgoci i innych zagrożeń, zapewniają długą żywotność w trudnych warunkach. Dzięki trwałym, wytrzymałym urządzeniom istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, iż awaria wpłynie negatywnie na łańcuchy dostaw lub operacje łańcucha chłodniczego.
Chiny wydały o 22% więcej na usługi chmurowe. Szacuje się, iż trend ten się utrzyma.