Zatrucie funkcjonariuszy Centrum Szkolenia Straży Granicznej

security-ops.pl 1 tydzień temu

Ponad 150 słuchaczy przebywających w Centrum Szkolenia Straży Granicznej 8 kwietnia zgłosiło kadrze kierowniczej objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Komendant Główny Straży Granicznej poinformował o zdarzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, który na miejsce skierował Wojewodę Warmińsko-Mazurskiego i sanepid. Życiu funkcjonariuszy nie zagraża niebezpieczeństwo.

Wyniki badań wskazały bakterię salmonelli

Wszystkim funkcjonariuszom zgłaszającym objawy została udzielona pomoc medyczna. Sytuacja jest na bieżąco monitorowana. Na miejscu obecni są Komendanci Warmińsko-Mazurskiego Oddziału SG i Centrum Szkolenia SG, którzy powołali zespół roboczy do analizy sytuacji i koordynacji. Niezwłocznie powiadomiono także służby sanitarno-epidemiologiczne województwa i powiatu, których pracownicy pobrali próbki żywności i wody oraz próbki do badań od słuchaczy. Zadysponowano oddział chorób zakaźnych szpitala powiatowego w Giżycku oraz na ewentualne dalsze potrzeby Poliklinikę MSWiA w Olsztynie.

Obecnie realizowane są badania. Wojewoda powołał zespół kryzysowy, w skład którego wchodzą przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych oraz służb mundurowych i medycznych. Przebadano wszystkich słuchaczy, którzy zgłosili objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Decyzją lekarza 13 funkcjonariuszy skierowanych zostało do dalszej hospitalizacji. Na podstawie badań pobranych do analizy od osób objawowych stwierdzono bakterię salmonelli.

Czym jest salmonella i jak można się nią zatruć?

Salmonella to rodzaj bakterii, która może powodować poważne zakażenia u ludzi i zwierząt. Tego rodzaju drobnoustroje często znajdują się w surowym mięsie, jajach, niepasteryzowanym mleku i innych produktach spożywczych. Zakażenie salmonellą może prowadzić do wystąpienia objawów takich jak gorączka, biegunka, nudności i wymioty.

Przeczytaj także: Święto Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego! >>

Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonej żywności. Taka sytuacja wymaga odpowiedniego postępowania – sprawdź, jakie są najczęstsze objawy zakażenia salmonellą i jak wygląda diagnostyka, leczenie oraz profilaktyka. Podpowiadamy, jakich zasad przestrzegać, aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego

Źródło: Straż Graniczna

Idź do oryginalnego materiału